ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

УДОСТОИХА НОСИТЕЛИТЕ НА ЗВАНИЕТО „РИЦАР НА КНИГАТА” В „ПЕРОТО”

25 May, 2016

Носителите на званието „Рицар на книгата“ за изминалата година бяха обявени на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Литературен клуб „ПЕРОТО”. Наградите се присъждат от Асоциация „Българска книга“, а НДК е домакин.

„Събрали сме се, водени от една велика, вечна, непреходна кауза – каузата на книгите, на четенето, на възвисяването, на духовността. В последните години, както в НДК, така и в София, ставаме свидетели на връщане на обществото към вечните ценности и четенето на книги. Това ни кара да се чувстваме горди и щастливи. Благодарим ви от сърце от името на нашия кмет!”, приветства гостите Тодор Чобанов, заместник-кмет по „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична община.

По повод 11-ите награди „Рицар на книгата” Веселин Тодоров, председател на Асоциация „Българска книга” сподели, че Светлозар Желев,  директор на Национален център за книгата, е един от основните идеолози на наградата. „Щастливи сме, че можем да се похвалим с успехите на българските книги, преводачи, издатели и писатели. Вярвам, че тази награда е дала своя принос към популяризирането на българската литература”.

Сред номинираните журналисти в категория „Електронни медии – радио и телевизия“ спечели Йордан Ефтимов за „Битката на книгите“ в рамките на „Библиотеката“ по БНТ. В категория „Печатни медии – вестници и списания” беше отличена Амелия Личева от „Литературен вестник”, a новият „Рицар на книгата” в категория „Интернет базирани медии” e Ивет Лолова от kafene.bg.

Тазгодишната награда за политик или общественик с най-голям принос през изминалата година за българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето, отиде при Съюза на народните читалища. Тя беше връчена от изпълнителния директор на НДК и миналогодишен носител Мирослав Боршош.

„По-хубаво от това да водиш битки за духовност и да ги печелиш е да знаеш, че не си сам в това”​​, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош по време на церемонията и връчи своята статуетка на директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев, който беше сред номинираните за „Рицар на книгата” тази година, заради изключителната отдаденост за каузата и постиженията му в Литературен клуб „ПЕРОТО”.

„За краткото време, в което сме в Двореца се оказа, че стотици хора всеки ден отдават частица от себе си, от своя дух, за да променят страната. Всички, които творят, работят или са работили в НДК, са част от едно голямо семейство. Светльо не е победител в тази категория, но е един от нас. Затова мога да направя нещо много по-важно и ценно – Светльо, ще те помоля да дойдеш, за да ти връча статуетката ми от миналата година – да те пази, защото знам, че един ден издателите ще те наградят за това, че създаде тази награда, разви я и пазиш духа ѝ”, ​обърна се Боршош​ към директора на Национален център за книгата (НЦК) Светлозар Желев.

„Това е награда, която някога беше много близка до мен. Искам да благодаря на всички хора, които са част от Национален център за книгата и с които през тази година направихме „ПЕРОТО”, както и за всичко, което се случва, благодарение на Мирослав Боршош, неговото доверие и смисълът, който той ни даде. Благодаря на целия си ​екип за това, което се опитваме да правим за книгите”, каза Светлозар Желев.

С тази награда Асоциацията изразява своята признателност към хората, чиито ежедневни усилия през годината са били посветени на книгите. Техните идеи, творчество и упоритост помагат на българските книги да стигнат до читателите и да получат уважението и популярността, които заслужават.

 
НОМИНИРАНИ:

В категорията за журналист „Електронни медии – радио и телевизия“ бяха номинирани Георги Митов, радио „Алма Матер-Класик ФМ“, Даниела Стойнова, радио „Варна“ на БНР и Иво Тодоров, телевизия „Bulgaria ON AIR“.

Номинация за журналист – „Печатни медии – вестници и списания” получиха Албена Атанасова, в. „Стандарт“, Ана Клисарска, сп. „Жената днес“, Ангел Игов, в. „Култура“, Веселина Алексиева, сп. „Журнал за жената“, вестник „Марица“ и Милена Кирова, в. „Култура“

Блог „Четецът“, chetecut.com, Диляна Димитрова, ploshtadslaveikov.com, Лилия Огнянова, edna.bg, Мария Ангелова, peika.bg и Мила Едрева, кореспондент на БТА в гр. Варна бяха имената на журналистите, номинирани в категория „Интернет базирани медии”.