ОБРАТНО

Катя Паскалева. Последната роля

Реж. Ема Константинова

19:00ч. 26.11.2015 Кино "Люмиер"

режисура и монтаж – Ема Константинова

продуцент и сценарист – Георги Тошев

оператор – Румен Василев

продукция на ШОРТКЪТ

 

Катя Паскалева е една от най-големите български актриси. Звездата й изгрява със знаменитата роля в Козият рог, а до края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Катя е човек, отдаден на изкуството, надарена с необикновен талант и творческа проницателност, които личат не само от ролите й, но и в нейните текстове и картини. Тази чувствителност обаче има и своята тъмна страна – Катя е осъдена да се бори постоянно с демоните на съмнението и несигурността.

Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност – личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла “красиво и безотговорно” във времената на “предписания” и ограничения.

Катя Паскалева умира на 56 години, след като в продължение на две години се бори с рака. В една от предсмъртните си бележки пише: „Аз играя последната си роля – на актриса, поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността...

И премиерата... всъщност е финалът на спектакъла живот.“

Една премиера, която не трябва да се пропуска...