ОБРАТНО

45 години

Реж. Андрю Хей

18:30ч. 18.11.2015 Кино "Люмиер"

В ролите:

Шарлот Рамплинг (Кейт Мърсър), Том Кортни (Джеф Мърсър), Джералдин Джеймс (Лена), Доли Уелс (Шарлот), Дейвид Сибли (Джордж)

Зад всеки дълго продължил брак има история. В случая с Джеф и Кейт това е мистерията около първата любов на Джеф, която изплува отново в седмицата преди планираното от тях празненство по случай 45-годишнината от сватбата им. Пристигането на едно писмо предизвиква емоционален ефект на доминото, събуждайки отдавна погребани чувства, което кара двойката да постави под съмнение началото на наглед идиличната им връзка. До края на седмицата може и да се окаже, че няма повод за празник. Подобно на Ханеке в Любов, Хей избягва сантиментите, като предпочита да покаже задълбочен поглед към сложността на отношенията, изследвайки брачна връзка, в която любовта също се е превърнала в рутина. Майсторството на режисьора е в умението да представи връзката на двама възрастни съпрузи с напрегнатостта на трилър. На фона на пасторалния пейзаж тихо се развива драма на ревност, прошка и на помиряване със самотата и с миналото.

По разказа „В друга страна” от Дейвид Константин

Продуцент: Тристан Голигър

Оператор: Лол Краули

Монтаж: Джонатан Албъртс

Подбор на музиката: Кони Фар

Художник: Сара Финлей

Продукция на FILM4/BFI/BUREAU

Световен разпространител: THE MATCH FACTORY

Награди:

Берлинале – „Сребърни мечки” за най-добър актьор на Том Кортни и актриса на Шарлот Рамплинг

2 награди от Единбург – „Майкъл Пауъл” за най-добър британски филм и за най-добра актриса в британски филм на Шарлот Рамплинг


Изтеглете пълната програма на Киномания 2015 от тук