ОБРАТНО

Въпрос на истина

Реж. и сценарист – Джеймс Вандербилт

18:30ч. 27.11.2015 Кино "Люмиер"в ролите:

Кейт Бланшет (Мери Мейпс), Робърт Редфорд (Дан Радър), Тофър Грейс (Майк Смит), Елизабет Мос (Люси Скот), Брус Грийнуд (Андрю Хейуорд), Стейси Кийч (лейт.-полк. Бил Бъркет), Джон Бенджамин Хики (Марк Ролстад), Дърмът Мълроуни (Лорънс Ланфър), Денис Куейд (лейт.-полк. Роджър Чарлс)

 

Кейт Бланшет и Робърт Редфорд изпълняват ролите на продуцентката Мери Мейпс и водещия Дан Радър на предаването „60 минути“ в тази завладяваща документална драма за журналистическото разследване на информацията, че Джордж У. Буш е избегнал участие във войната във Виетнам.

Когато се заговори за безкомпромисна политическа телевизионна журналистика, веднага се сещаме за две имена – Дан Радър и „60 минути“. Радър осигурява много истории на флагманското предаване на телевизия CBS, включително и тази, която слага край на 40-годишното им сътрудничество през 2006 г.: материал за това как като млад Джордж У. Буш си осигурява топло място във Въздушната национална гвардия, за да избегне изпращане във Виетнам. Излизайки на бял свят по време на кампанията му през 2004 г., историята има потенциала да сложи край на управлението му след един мандат. Вместо това слага край на кариерите на Радър и Мери Мейпс – продуцентката, носителка на наградата „Пийбоди“, стояща зад противоречивата история.

Базиран на мемоара на Мейпс от 2005 г. „Истина и дълг“, режисьорският дебют на сценариста Джеймс Вандербилт е колкото политически трилър в духа на Цялото президентско войнство, толкова и разследване на мръсните номера в американската политическа система. Мери е сериозна репортерка, убедена, че Буш е бил сред множеството привилегировани млади мъже, използвали връзките си, за да избягат от войната. След като получава информация за доказателство по случая, тя събира екипа си, който включва професор по журналистика, безработен изследовател и пенсиониран полковник от флота. Те упорито издирват улики и свидетели в опит да създадат желязно обвинение, което предаването „60 минути“ да може да излъчи.

Вандербилт бавно нажежава обстановката, докато Мери, подкрепяна напълно от Радър, потвърждава все по-голяма част от подозренията си. Бързайки да спази срока си, екипът трескаво проверява отново фактите, но излъчването на историята слага началото на война с властите, които правят всичко възможно, за да дискредитират членовете му. Стегнат и интелигентен, Въпрос на истина е вълнуващ филм за журналистиката и политиката в ерата на войната на изявленията.

по книгата „Истина и дълг: Пресата, президентът и привилегията на властта” от Мери Мейпс

продуценти – Брадли Фишър, Уилям Шерак, Джеймс Вандербилт, Брет Ратнър, Дъг Манкоф и Андрю Сполдинг

оператор – Манди Уокър

монтаж – Ричард Франсис-Брус

музика – Брайън Тайлър

художник – Фиона Кромби

продукция на RATPAC ENT./ECHO LAKE ENT./BLUE LAKE MEDIA FUND/

MYTHOLOGY ENT.

световен разпр. – FILMNATION

разпр. за България – ФОРУМ ФИЛМ


Изтеглете пълната програма на Киномания 2015 от тук