ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ИЛЮЗИИ

19:00ч. 16.06.2022 Театър Азарян

ИЛЮЗИИ от Иван Вирипаев
комедия за природата на любовта

Благодаря ти, че с твоя помощ разбрах какво е любовта, що за сила е тя. Това е такъв дар, такова чудо: нещо да те заставя да се променяш. Да полагаш усилия и да трансформираш онзи, който си. Дошъл си един на белия свят, а си тръгваш друг. Значи действително си живял. Живял си истински. И само любовта ни дава шанс да живеем така.

„Илюзии” е представление за любовните трепети и отношения, за неизказаните мисли и чувства и съпружеските тайни, но в най-голяма степен това е спектакъл за неуловимата природа на най-съществените неща в живота ни – нещата, на които рядко обръщаме внимание навреме и за които рядко имаме точните думи, за да ги изкажем.

На сцената две млади двойки леко и някак на шега ни превеждат през последните дни от живота на две 80-годишни приятелски семейства сякаш са били невидими свидетели на всички техни действия, думи, мисли и чувства през целия им живот като ни разкриват, че копнежът ни да бъдем обичани, както и нуждата ни да даваме любов, никога, ама никога не спират.

Участват: Елена Димитрова, Неда Спасова, Васил Читанов, Велислав Павлов

Превод: Нева Мичева

Режисьор: Младен Алексиев

Сценична среда и костюми: Евгения Сърбева

Авторска музика: Калин Николов

 

Във видео епизодите: Ваня Михайлова, Юлия Калудова,

Русчо Тихов, Христо Буцев, Таня Загорова, Александър Миховски

Оператори: Боряна Пандова, Иван Дончев


Графичен дизайн: What if… / Kontur Creative

Комуникация: Ина Дублекова, Кремена Христова (Култура фондация А25)

Координатор: Славена Зайкова

Продукция на Тихо пространство

В копродукция с Театър Азарян, НДК


Спектакълът „Илюзии” се появи за пръв път на българска сцена през 2013 година. Осем години по-късно този текст и тази негова обновена сценична трактовка ни приканват да направим една мъдра пауза, да поспрем, да погледнем на своя живот отстрани и да си напомним как не бива да пропускаме „важните неща”. Защото животът е кратък, а илюзии ни дебнат на всяка крачка.

Спектакълът се осъществява, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата 2020 в партньорство с Resonator – хъб за споделени иновации, Concept Studio и Kontur Creative.

Преводът на пиесата, както и първата реализация на спектакъла, са финансирани от Столична програма „Култура“ за 2013 г.

Видео епизодите са осъществени със съдействието на Concept Studio, New Actors Studio, СБАЛ Йоан Павел, Хотел Зенит.