ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

"Изгубената Витоша"

19:00ч. 13.02.2020 кино "Люмиер Лидл"

Витоша е нашето богатство. Точно заради това решихме и да създадем това събитие. Така повече хора могат да видят в какво състояние се намира планината и защо трябва да се полагат повече грижи за нея.

Ще бъдат представени филмите „Шишарки“ и „Обратна връзка“ на Атанас Дойчев.
Последният представен филм ще бъде: „Изгубената Витоша“ на Никола Багаров.

След това ще проведем и дискусия, свързана с възможностите за подобряване на състиянието, в което се намира Витоша. В дискусията ще вземат участие хора с богат опит и дълго минало, свързано с планината.

„Изгубената Витоша“ е филм с участието на братята Стоян и Явор Пейчониви (знаем си ги като Танеца и Явката) и техния приятел Йоан Нейчев (един от топ-спускачите в България през последните няколко години), Мария Ранглелова и баба Тошка, от заслона на „Бай Кръстьо“. Режисиран и заснет е от Никола Багаров, по-известен със зимния късометражен документален филм "Perception Of Freedom". Както се досещате, това няма да е просто поредния байк филм с добро каране (макар че такова има!), защото създателите му искат да наблегнат и на един социален проблем - че в последните години Витоша става все по-трудно достъпна за хората, които искат да спортуват там активно и да я ползват за отдих.

В есенните дни на 2019 г. група младежи честват една година, откакто Витоша е недостъпна за колоездачи. В търсене на изгубената за тях Витоша, реализират проект, показващ затруднения достъп до планината след спирането на добре познатия ни лифт "Бай Кръстьо".

Трейлър: „Изгубената Витоша“
https://www.youtube.com/watch?v=31MV2PL7raI

Събитие във фб:

Изгубената Витоша