ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ИЗЛОЖБА НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ИЗЯЩИ, ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА И ДИЗАЙН

11:00ч. 24.07.2021 Арт галерия - НДК, зала 4

Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му XVIIиздание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата.

На 21 юли 2021г. от 18 ч. в Арт-галерията на НДК ще бъдат връчени грамотите на  наградените ученици и  ще бъде открита изложбата, в която участват  със свои произведения ученици от 15  училища по изкуствата от цялата страна  от VIII до XI клас. Ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани  за конкурса. Наградите са 48 и ще бъдат присъдени в 16 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, моден дизайн, рекламна графика/графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата/анимация, детски играчки, иконопис/стенопис, пространствен и промишлен дизайн, сценичен костюм, театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла.

Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца сизявени дарби за 2021 г., приета от Министерски съвет.Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за  еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Изложбата ще продължи до 30 юли 2021 г.