ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Награждаване на победителите в международните детски конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина

11:30ч. 26.07.2016 Зала 8

На 26 юли т. г. от 11:30 ч. в Зала 8 на Националния дворец на културата (НДК) ще се състои официалната церемония по награждаването на победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина: Литературен конкурс „Стефан Гечев”, двадесето издание; конкурс по изобразително изкуство „България в моите мечти”, петнадесето издание; конкурс по пеене „Прехвръкна птичка”, седмо издание.
По регламент в конкурсните прояви участват деца и юноши от българските общности по света на възраст от 6 до 18 навършени години. Повечето от тях са ученици в българските училища, основани от нашите сънародници в чужбина. През тази година в Двадесетото юбилейно издание на Литературния конкурс участват 214 млади таланти от 12 държави: Австрия, Великобритания, Испания, Казахстан, Молдова, Нидерландия, САЩ, Сърбия, Украйна, Франция, Чешка Република и Швейцария. Броят на децата и юношите в конкурса по изобразително изкуство е 408 от българските общности в 20 държави: Испания, Дания, Украйна, Сърбия, Германия, Канада, Великобритания, Кипър, САЩ, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция, Швейцария, Чехия, Молдова, Франция, Аржентина, Турция и Италия.
В конкурса „Прехвръкна птичка” са подадени 113 заявки с музикални изпълнения на 79 индивидуални изпълнители и 34 вокални групи и ансамбли от Украйна, САЩ, Франция, Испания, Нидерландия, Дубай, Молдова, Великобритания и Белгия. Програмата на тържеството включва откриване на изложба с отличените детски рисунки през 2016 г., изпълнения на лауреати от конкурса „Прехвръкна птичка” и връчване на наградите на победителите в трите конкурса. Много от тях потвърдиха своето лично участие. Поканени са представители на държавни институции, НПО, дипломатическия корпус и медиите.
По традиция, сред официалните гости в залата ще бъдат директори и учители от българските училища в чужбина, партньори на Агенцията в осъществяването на ежегодните програми за съхраняването на българския език, традиции и национална историческа памет сред най-младото поколение българи зад граница.