ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

XIX НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ИЗЯЩНИ, ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА И ДИЗАЙН

11:00ч. 09.06.2023 Арт Галерия - НДК

Националният младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му XIX издание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата.

На 07 юни 2023 г. от 18 ч. в Арт-галерията на НДК ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще бъде открита изложбата, в която участват със свои произведения 361 ученици от 14 училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас. Ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за конкурса. Наградите са 51 и ще бъдат присъдени в 17 специалности – „Живопис“; „Графика“; „Скулптура“; „Художествена керамика“; „Силикатен дизайн“; „Художествена дърворезба/мебел“; „Художествена обработка на метали“; „Художествена тъкан“; „Моден дизайн“; „Рекламна графика/графичен дизайн“; „Илюстрация и оформление на книгата/анимация“; „Детски играчки“; „Иконопис“; „Стенопис/мозайка/витраж“; „Пространствен/промишлен дизайн“; „Сценичен костюм/театрален грим и перуки“; „Театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла/ художествено осветление за театър, кино и телевизия“.

Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място, ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Изложбата ще продължи до 16 юни 2023 г. с работно време 11-18 ч., вход Арт-галерия /до клуб „Перото“/.