ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

БАЛЕТЕН СПЕКТАКЪЛ "СНЕЖАНКА И СЕДЕМТЕ ДЖУДЖЕТА"

19:00ч. 23.12.2016 Зала 1

Националният дворец на културата (НДК) съвместно с балета на Държавна опера - Русе, ученици от балетните класове на Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” - Русе и Балетна школа Vaya Dance Studio ще поднесат приказен подарък за децата в навечерието на Коледните празници. Балетът по известната приказка на Братя Грим “Снежанка и седемте джуджета” отАлександър Йосифов ще оживее на сцената на Зала 1 на Двореца на 23 декември (петък) от 19:00 ч., като основен акцент от богатата програма на Новогодишен музикален фестивал - НМФ 2016. 
Музиката на спектакъла е дело на проф. Александър Йосифов, а хореографията на прима-балерината и директор на Русенския балет Силвия Томова. Приказните костюми, издържани в концепцията на “Уолт Дисни”, са дело на Първолета Чавдарова - Летиция, а сценографията на Иван Токаджиев. Красивите приказни костюми са направени така, че да допринесат за доброто настроение на артисти и публика, а грациозното и чувствено балетно изкуство в  добавка в пълна степен разкриват красотата си пред зрителите.
В балетния спектакъл участват солисти и кордебалет на Държавна опера – Русе, ученици на Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” - Русе и деца от Vaya Dance Studio с ръководител Ваня Рошкова. 
 
Участници:
Снежанка – Весела Василева; Принц – Стоян Фъртунов; Кралица – Зорница Петрова; Вещица – Ирена Барбукова; Пези (слуга на кралицата) – Михаил Дамянов; 
Ловец – Христо Ангелов; 
Седемте джуджета – Антон Иванов, Мариян Янков, Анжелика Добрева, Деян Добрев, Христо Добрев, Мария Петрова и Десислава Велева.
 
Билети вече могат да се открият от 1-ви септември на касите на Билетен център-НДК и в мрежата на Ticketportal на цени от: 10, 15, 20, 25 лв., както и семейни пакети от 44 лв. (4 билета), 55 лв. (5 билета) и 66 лв. (6 билета).

ПОВЕЧЕ ЗА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА СПЕКТАКЪЛА
Силвия Томова
Силвия Томова  е завършила балетна академия “Вагановав Санкт-Петербург. Има над 90 главни роли в Националната опера и балет. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя започва да преподава красивото изкуство. Става педагог в Националното училище за танцово изкуство в НАТФИЗ и в Нов български университет (НБУ). Била е председател на Националния комитет за танцово изкуство - България към ЮНЕСКО, художествен ръководител на Националния балет, изп. директор на Българска балетна асоциация, художествен ръководител на балета на Пловдивската опера. От септември 2013 г. е директор на балетната трупа към Русенската опера. 
 
Иван Токаджиев
Той е роден на 7 юли 1952 г. в гр. Разград. Завършва Художествена гимназия в София през 1971 г. и след това Художествената академия през 1978 г. Работи последователно в Русенски телевизионен център, Русенска опера, Община Русе, БНТ и Министерство на културата. Бил е преподавател в Русенски университет и председател на Дружество на художниците в гр. Русе. Участва в много групови изложби в Русе, София, Лайпциг, Дрезден, Виена, Париж, Барселона и Берлин. 
 
Първолета Чавдарова-Летиция
Родена е през 1980 г. в гр. Русе. Дипломира се като магистър по “Моден дизайн” във Варненски свободен университет “Черноризец Храбър” през 2004 г. През 2013 г. се дипломира и като магистър-сценограф в Нов български университет. Работила е като щатен сценограф в Драматичен театър “Сава Огнянов” в Русе. В кратката си кариера художничката се изявява успешно като сценограф и художник на костюмите в театралните постановки “Три сестри”, “Криворазбраната цивилизация”, “Ало, ало”, “Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита”, “Сладурите”, “Милионерът”, “Ах, Ромео, ах Жулиета” и др. “Процесът Мерилин Монро” е първата изява на младата художничка в оперната сценография.  
 
Фотограф: Виктор Викторов