ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Beth Hart

20:00ч. 04.12.2018 Зала 1

ОГНЕНАТА БЕТ ХАРТ ЩЕ ПЕЕ В БЪЛГАРИЯ НА 4 ДЕКЕМВРИ 

Дивата с дрезгавия глас  ще направи своя първи концерт у нас в зала 1 на НДК

За феновете на блуса Бет Харт е най-страхотната певица на света. Но не само за тях. Нейният първи концерт на 4 декември в зала 1 на НДК  ще зарадва и  ценителите на джаза, попа, рока и фюжъна. Американката превзе сърцата им още през 90-те със сингъла LA Song (Out of This Town)  от втория си албум  Screamin' for My Supper. А днес изпълненията й с китариста Джо Бонамаса, предизвикват най-голямата вълна от обожатели.

Точно сега Бет Харт пламти. Номинираната за Грами певица и авторка на песни е понесена от творческа приливна вълна. Тя бълва възторжено посрещани албуми, работи с най-големите имена в музиката и разтърсва стените на концертните зали с онзи неин прославен глас с медена дрезгавина. През 2016 г. водещата новина при нея беше  последният й албум Fire On The Floor,  който дори тази яростно самокритична артистка описва като “дяволски добър”.

Списанието Blues Magazine нарече Бет Харт “ненадминатата рок звезда” и няма съмнение, че нейната двадесетгодишна кариера e върхът на екстремните преживявания. Родена в Лос Анджелис, тя издава цял куп хитови албуми през 90-те, а през новото хилядолетие изгря отново и като соло певица, и като главозамайваща вокалистка на такива юнаци на китарата като Джо Бонамаса, Джеф Бек и Слеш. “Нещо изключително” писа Таймс за уникалния й за цяло едно поколение тембър, докато Гардиан възхвали нейните „дръзки, замислени и сърдити” изпълнения.

Но в последно време Бет действително истински разцъфна. През април 2015 година издаде Better Than Home, преломен комерсиален разгром ударил върха на класациите iTun eBlues и беше обявен за № 4 от най-добрите блус албуми на годината от списание  Можо. Изданието достигна № 1 в холандската класация и помогна на Бет да напълни амстердамската зала Хайнекен Мюзик Хол с 5 500 почитатели (най-крупния й клубен спектакъл до момента). „О, беше страхотно”, реагира тя. „Обичам Холандия. Бяха наистина добри с мен.”

Пазарът на САЩ също я посрещна топло,  като Бет препълваше най-големите сборища в най-крупните градове при турнето и с Better Than Home, включително в култовата Раймън Аудиториум в Нашвил и като получи номинация от Американската  блус фондация в категорията Съвременна блус артистка. „Невероятно” отсъди тя. „Това последно турне, участвахме в много по-големи зали от тези, в които съм пяла някога в Щатите – и всичките разпродадени.”

В момента обаче Бет се е фокусирала във Fire On The Floor – нов студиен албум, който сигурно е като продължение на главоломната й инерция. Както самата певица казва, този последен запис я е отприщил емоционално след горчиво-сладките сесии с Better Than Home.Ако има нещо, което да свързва всичките дванадесет песни, то това е стремежът към бягство от действителността последвал най-тежките моменти.  „Бяхме още на етапа на миксинга, когато разбрах, че трябва да направя друг запис. Правенето на Better Than Home беше толкова мъчително, понеже един от продуцентите, Майкъл Стивънс умираше от рак. Писането и правенето на записа беше пълно с емоции. Искам песните за Fire On The Floor да се помни с друго.” Fire On The Floor е албумът, от който Брет Харт наистина имаше нужда. От друга страна, това е запис, който имате нужда да чуете. „Толкова съм доволна от него”, отсъди тя. „И през цялото време докато бях заета с него, си мислех – „Брей, колко готино стана..!”

Концертът е организиран от продуцентска агенция БГ Саунд Стейдж и билетите са пуснати в продажба в системата на Ивентим.