ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК СЪЗДАВА ТВОРЧЕСКА АКАДЕМИЯ “ВАЛЕРИ ПЕТРОВ“

10 Mar, 2016

Академията ще развива уменията на млади таланти в областта на прозата, поезията, киното и телевизионния сценарий

“Точно преди една година стартира Национален център за книгата и стихосбирката на Валери Петров – “Стихотворения 2007 – 2013“ беше първата книга, която подкрепихме. Днес поставяме още едно ново начало и затвърждаваме случващото се през последната година в Националния дворец на културата. Смятам, че от тук нататък ни предстои още много“, сподели Светлозар Желев, директор на Национален център за книгата и допълни: “Създаването на Творческа академия “Валери Петров“ е едно от най-важните неща, с които ще се заемем след тази една година“.

“Дълбоко вярваме в паметта, в паметта на Валери Петров и в това, което той е за България - една от причините да създадем и да кръстим тази академия на негово име“, каза директорът на НДК Мирослав Боршош, който даде старт на начинанието. “Дълбоко вярваме, че освен да притежаваш талант, едно от най-важните неща е да можеш да го предаваш и да можеш да го откриваш в другите“, каза още Боршош, който не скри, че “в пропастта между поколенията, която наблюдаваме, живее единствено тъмнината“. По думите му “колкото повече се опитваме да запълним тези пропасти - толкова повече светлина ще има в духовния ни живот“. Той беше категоричен, че “в това е смисълът да съберем елита на българската литературна общност и да я помолим чрез тази академия да открива новата българска литература, новите таланти на България, защото едно ново поколение, колкото и да отрича старото, колкото и невероятни нови неща да се опитва да създава, ако отдолу няма почва, ако няма земя, върху която да гради - всичко ще остане в сферата на мечтите и на виталността“, каза още Боршош и направи паралел с идеята за академията на Платон. “​Подобно​ на ​онази Академия ​в маслиновата горичка край Атина, ние вярваме, че идеите и мисълта движат света, дори в това материално време​“​, каза в заключение директорът на Двореца и пожела успех на всички участници и ученици.

Академията ще развива уменията на млади таланти в областта на прозата, поезията, киното и телевизионния сценарий. Създава се по идея на Димитър Стоянович, Лъчезар Аврамов, Ирена Иванова и Илиян Любомиров. Целта ѝ е да провежда обучения по творческо писане, развитие на сценарий, история на изкуствата, да организира практически занятия и майсторски класове, за да може талантливите автори у нас да получат възможност, знания и умения за най-успешно развитие в областта. Лектори в Академията ще бъдат едни от най-добрите български писатели, поети и литератори като: Кристин Димитрова, Емил Андреев, доц. Дарин Тенев, Владимир Зарев, Ангел Игов, Петър Чухов, Иван Ланджев, Тома Марков, Емануил А. Видински, както и сценаристите и режисьорите – Стефан Командарев, Димитър Коцев - Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов, които гарантират професионално, квалифицирано и най-високо ниво обучение на бъдещите курсисти. Те ще имат уникалната възможност да се срещнат и да се учат от най-големите имена в българската литература, телевизия и кино, както и лично да се докоснат до най-добрите български сценаристи, режисьори, редактори, издатели и творци.

Академията е подкрепена от страна и на издателства, литературни асоциации и продуцентски къщи в България. Откриването, подпомагането, развиването и популяризирането на нови таланти е един от най-важните ангажименти от страна на всички посветени на изкуството хора, предвид интелектуалното и културно бъдеще на България и растящия интерес към писането, и издаването на съвременна литература, публицистика и оригинални сценарии. 

Академията ще организира ежеседмични срещи с най-интересните, най-значимите и актуални писатели, поети, режисьори, сценаристи и критици, с помощта на които курсистите ще се запознаят с основните принципи за създаване на текстове в различните направления и ще се срещат с големи български автори, които да се превърнат и в техни редактори. Академията е изцяло практически насочена и това ще даде възможност на обучаващите се в нея да бъдат профилирани адекватно в направленията проза, поезия и сценарий.

Академията ще провежда своите обучения в рамките на един тримесечен семестър, а най-добрите студенти ще имат възможност да се запишат и за Майсторските класове, които ще бъдат два месеца. Семестърът ще е с продължителност три месеца и хорариум от 96 часа, а Майсторските  класове ще бъдат 2 месеца без фиксиран хорариум. Всяка седмица курсистите ще имат две лекции по два учебни часа, с почивка между тях, след работно време. Програмата е предвидена така, че курсистите да имат възможност да се запишат и да посещават повече от едно направление.

Първата задължителна лекция през седмицата ще бъде теоретична и практическа подготовка в избраното направление, която ще бъде водена от един лектор. Втората лекция ще бъде с изцяло практическа насоченост, конкретна работа с текст, писане и обсъждане на проблеми. Предвидени са ежеседмични съботно-неделни срещи за всички групи, на които ще се прожектират филми, ще се водят дискусии или ще бъдат канени най-интересните, важни и успешни автори в областта на прозата, поезията, киното и писането на сценарии.

Целта е всеки от участниците да получи основни теоретични знания и практически умения за създаване, и анализиране на текст във всяко съответно направление. Всеки месец ще бъдат поставяни различни задачи на курсистите, които ще бъдат проверявани и редактирани от лекторите. След завършен семестър, най-добрите курсистите ще имат възможност да се запишат за Майсторски клас, воден от практически лектор. Той ще поставя задачи за писане на текстове за периода след края на семестъра и началото на Майсторския клас, върху редакцията и обсъждането на които, ще се концентрират в по-нататъшните си занятия. Работата върху текстовете на курсистите ще бъде съобразена с нуждите на всеки един от тях и ще бъде основана на самостоятелни занятия и лични срещи с редакторите. В края на Майсторските класове за всички курсисти, успели да завършат своите ръкописи под менторството на техните редактори, ще бъде организирана лична среща с водещи издатели в страната. Всеки курсист, завършил Академията, ще получи сертификат за преминато обучение по творческо писане в съответното направление. 

Ще бъдат сформирани групи в направленията: “Поезия”, “Проза”, “Сценарий за кино” и “Сценарий за телевизия”. Броят на групите в съответните направления ще бъде уточнен в зависимост от броя на приетите кандидати.

Обучението ще се проведе в рамките на два семестъра – пролетен (03.04 – 10.07.2016) и есенен – Майсторски класове.
 
ЛЕКТОРИ:
Поезия: Иван Ланджев, Петър Чухов, Тома Марков;

Проза: Владимир Зарев, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Емил Андреев, Емануил А. Видински, Дарин Тенев;

Сценарий: Димитър Стоянович, Стефан Командарев, Димитър Коцев- Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов-син, Теодора Маркова, Георги Иванов.

Всеки желаещ да бъде част от Творческа академия “Валери Петров” ще трябва да изпрати следните документи:
  1. Актуална автобиография;
  2. Мотивационно писмо;
       –     Проза (до 10 страници текст);
       –     Поезия (до 5 стихотворения);
  1. Кино и телевизионен сценарий:
       – до 5 страници идея за игрален филм, анотация и синопсис;
       – до 5 страници идея за сериал, анотация и синопсис.

Желаещите да се запишат могат да кандидатстват с текстове на следния имейл адрес: akademia@ndk.bg

Таксата за участие в Творческа академия "Валери Петров" е в размер на 480 лева, а заплащането на сумата може да бъде извършено до 31 март. 

Срокът за подаване на документите е 27 март, а приемът ще бъде обявен до 29 март.

 
Фотограф: Орлин Огнянов